Gerber pogača

Objavljeno 28.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Za testo:

500 ml mleka
50 ml ulja
20 gsvežeg Alpha kvasca
2 kašike kisele pavlake
1 kg brašna
1 belance
1 jaje
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Za premazivanje kora:
8 kašika ulja (za premazivanje kora)
1 žumance (za premazivanje cele pogače)

Priprema
Zamesiti testo i ostaviti ga da odstoji 15 minuta. Zatim testo odvojiti na 4 veće loptice i 4 manje loptice.

Četri veće loptice razviti u veličini pleha u koji ćemo da pečemo pogaču, zatim svaku razvijenu lopticu premazujemo sa uljem. Tri premažemo, a četvrtu ne premazujemo.
Kada su kore premazane uljem, prebaciti namazane kore u podmazan pleh.
Kada smo koru prebacili u pleh, isečemo je na osmine i svaku koru (laticu) povlačimo u stranu, tako sve četri korice povlačimo jednu, pored druge na stranu.
Kada smo završili sa ovom korom, to isto uradimo i sa drugom manjom korom (od manje kore odvojimo malo testa za ružu za sredinu pogače). Isto premažemo tri kore, a četvrtu ne premazujemo. Prebacimo u pleh.
Drugu manju koru isto isečemo na osmine i svaku laticu povlačimo ka spolja, ali sa suprotne strane.
Za sredinu razvijemo krug, malo ga zasečemo i uvijamo u krug da dobijemo ružu-tučak.
Pogaču premažemo žumancetom i pečemo na 180 C oko 45 minuta. Zavisi od rerne i kako vam peče.
Po receptu Slađane Avramović Šćekić

Povezano

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

.