Integralni hleb sa bundevinim brašnom

Opis

POTREBNE NAMIRNICE:

– 2 šolje (2dl) speltinog mekog brašna
– 2 šolje pšeničnog belog brašna T-500 meko
– 1 šolja ovsenog integralnog brašna
– 2 kašike bundevinog brašna
– pola kocke kvasca
– 1 kašičica šećera
– 1 kašičica sitne morske soli
– 1 kašičica jabukovog sirćeta
– 2 + 2 kašike maslinovog ulja
– 3 dl vode

PRIPREMA:

U odgovarajuću dublju posudu staviti kvasac, deo tople vode, šećer i malo brašna. Promešajte i posle 10 minuta dodajte sve ostale sastojke. Testo mesite mikserom, nastavci za testo, dok ne dobijete testo koje se odvaja od posude. Ako je potrebno dodajte još speltinog brašna ili vode u zavisnosti od testa. Umešeno testo prelijte sa ostatkom ulja, pokrite i ostavite oko 3 sata da nadolazi. Nadošlo testo samo malo promešajte i preručite u kalup obložen papirom za pečenje. Poravnajte i namažite hladnom vodom. Ostavite da testo nadodje ponovo. Zasecite ga nožem ukoso i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 40 minuta. Pečen hleb izvadite iz rerne i kalupa, odvojite od papira i ostavite na rešetki da se ohladi. Zamotajte u kuhinjsku krpu i koristite po potrebi.
Možda vam se desi da se hleb sa jedne strane odvoji ali to ništa ne smeta. U mom slučaju se odvojio sa jedne strane ali se ravnomerno ispeko, tako da to nije ništa smetalo. Hleb je malo suvlji drugi dan ali je i tada dobar i ukusan.

Savet: bundevino brašno pravim sama tako što bundevu isečem nožićem za ljuštenje povrća na tanke listove i osušim u rerni. Sve to sameljem u mlinu za kafu u prah i tako dobijem brašno od bundeve.

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam