LISNATA USKRŠNJA POGAČA

Opis

POTREBNE NAMIRNICE:
– 1 kg brašna T-500
– 1 kocka Alfa kvasca
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 2 +1 komada jaja
– 2 šolje kefira
– 1 šolja tople vode
– 3+1 kašika maslinovog ulja
– 50 g maslaca ili margarina sa ukusom maslaca
– susam
– kim
PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu sipati veći deo brašna i u sredini napraviti udubljenje u koje stavite izmrvljen kvasac, šećer i malo tople vode. Lagano promešate i ostavite da se kvasac aktivira.
Dodajte jaja i ručno ih umešajte u testo.
Sipajte kefir, toplu vodu, prašak za pecivo i promešajte pa dodajte maslinovo ulje.
Uz pomoć miksera, nastavci za testo, umesiti testo uz dodavanje brašna ili tople vode u zavisnosti od testa sve dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koja se ne lepi. Testo namažite kašikom ulja.
Pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite da se testo digne, oko 2 sata.
Nadošlo testo samo pritisnite da padne, bez mešenja i uz dodavanje brašna kidajte loptice. Treba vam 10 većih loptica i 3 manje za sredinu.
Svaki komad testa promesite i rastanjite u krug. Namažite maslacem pa stavite preko drugi krug i tako 5 krugova s tim što poslednji ne mažete. Testo prebacite na papir za pećenje i stavite u tepsiju. Rukom raširite testo na 3 cm od kraja tepsije. Zasecite rebrastim sekačem testo da dobijete 8 trouglova. Svaki trougao povucite prema kraju tepsije.
Drugih pet loptica uradite na isti način ali testo isecite na trouglove dok je još na radnoj površini. Svaki trougao ubacite u deo izmedju već postavljenih trouglova u tepsiji, savijajući ih prema napolje da dobijete cvet.
Preostale tri loptice rastanjite u trake, namažite maslacem i urolajte. Stavite ih u sredinu cveta od testa.
Namažite pogaču jajetom u koje ste dodali malo ulja. Svaku laticu malo našarajte uz pomoć viljuške ili nekog sličnog predmeta i latice pospite susamom i kimom naizmenično.
Ostavite pogaču da kisne dok se ne popuni tepsija.
Zagrejte rernu 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, i stavite da se peče oko 30 minuta. Kad porumeni i odvoji se od ivica tepsije, pečena je.
Izvadite pogaču, pokrite je i ostavite da se prohladi.
Služite lomeći je.
Prijatno!

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam