Mamine krofne

Objavljeno 28.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Sastojci:
500 g glatkog brašna,
1 jaje,
1 žumance,
prstohvat soli
pola paketica Vrenje kvasca,
2 kašike šećera,
3 dl mleka,
2 kašike ulja,
1 kašika margarina,
limunova korica
I još potrebno: ulje za prženje, šećer za posipanje.

Vrenje kvasac staviti da nadođe u toplo mleko zajedno sa jednom malom kašikom šećera i malom kašikom brašna. U prosejano brašno dodati jaje, žumance, so i ostatak šećera i nadošli kvasac. Izmešati, pa dodati ulje, otopljeni margarin i rendanu limunovu koricu. Dobro umešati (rukama ili spiralnim nastavcima miksera) da se dobije glatko testo (po potrebi dodati još brašna). Testo pokriveno ostaviti da se udupla. Testo premesiti pa ga razvaljati na pobrašnjenu radnu površinu -otprilike prst debelo. Čašom vaditi krugove i ostaviti da nadođu 15 minuta. Preokrenuti ih i ostaviti opet 15 minuta da nadolaze. Pržiti u zagrejanom ulju (ne sme biti prevruće da se ne bi stvarala pena oko krofni) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole. Pre prvog okretanja posuda mora biti pokrivena a kasnije otkrivena. Ja ih pržim u posudi sa prozirnim poklopcem tako da čim primetim da su blago porumenile odmah ih prevrćem (jako brzo budu gotove). Pazite da ne bi bi dobile smeđu boju jer će biti tvrde. Vaditi ih na papirne ubruse da se osuše od viška masnoće. Posipati šećerom u prahu, po želji možete ih i puniti.

Po receptu Milice Obradović

Povezano

Komentari

Za komentarisanje je potrebna prijava. Prijava

.