Najbrže puter kifle

Objavljeno 28.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Neophodni sastojci:
450 g brašna tip 400
50 g heljdinog brašna
30 g lanenog semena
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2 dl punomasnog mleka
1 dl jogurta
1 jaje
1 dl maslinovog ulja
20 g Vrenje kvasca
U posudi za mešenje testa izmešati kvasac, šećer i 2 dl mlakog mleka, pa dodati 200 g brašna i dobro sjediniti sastojke.
Posudu staviti u kesu, uviti u krpu i ostaviti da odstoji na toplom mestu.
Ova smesa brzo naraste (za 15-tak minuta).
Kada se udvostruči, sipati sve ostale navede sastojke i umesiti glatko testo.
Posudu ponovo upakovati na isti način i staviti na toplo mesto.
Dovoljno je da testo odstoji 15-tak minuta.
Potom testo razviti u oblik pravougaonika, ne mora biti pretanko (moje je bilo dimenzija 50*30 približno).
Testo je malo mekše, ukoliko vam se lepi, posipajte ga češće brašnom tokom razvijanja.
Premazati ga otopljenim maslacem i saviti na pola. Postupak (savijanje i premazivanje) ponavljati 4-5 puta sve dok se ne dobije manji pravougaonik.
Testo ponovo razvijte u oblik pravougaonika i premažite ga maslacem, pa isecite na trouglove, kao na fotografiji.
Uvijte kiflice.
Ređajte ih u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite morskom solju i susamom.
Rernu zagrejte na 200 ili 220 stepeni (u zavisnosti od jačine same rerne).
Dovoljno je da kiflice odstoje dok se rerna zagreje, ne treba da stoje duže od 10-15 minuta (ukoliko je vašoj rerni potrebno više vremena da se zagreje, uključite je ranije).
Kiflice pecite oko 20 minuta, dok ne porumene.
Ukoliko želite da kiflice imaju ravnomerniju boju, premažite ih jajetom nakon stajanja. Ja volim kada su prugaste, pa ih mažem odmah nakon uvijanja.
Po receptu Kristine Gašpar

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam