POSNI SLAVSKI KOLAČ

Objavljeno 17.09.2017. od Javorka Filipovic

Opis

Ništa nije teško, sve je tako jednostavno, možda samo ukrasi budu problem prvi put, ali možete to nadomestiti pletenicom, slovima i nekom detelinom. Važan je ukus, dobro pečen kolač, i svi će biti zadovoljni. I ono najbitnije- ovakav slavski kolač slobodno poslužite svojim gostima umesto hleba. Red je da se on pojede bez bačene mrvice, a ovo testo je tako mekano i ukusno da ga niko neće odbiti.
Testo:
1 kg brašna tip „400“ meko
500 ml kisele (mineralne) vode
40 g svežeg ALFA kvasca
4 kašičice šećera
3 kašičice soli
9 kašika ulja
malo osveštane slavske vodice
Ukrasi:
100 g brašna
100 g gustina
100 ml vode
malo soli
Premaz:
200 ml vode
1 kašika brašna
Priprema:
Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, dodati malo osveštane slavske vodice, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati nadošli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke.
Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen.
Podelila sam testo na dve lopte, jednu veću za sredinu a drugu manju za pletenicu. Od manje lopte napraviti pletenicu koju stavite uz ivicu podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu staviti drugu loptu. Kako je posni kolač ja šerpu dobro podmažem margarinom i uopšte ne stavljam brašno. Ono hoće da gori i menja boju gotovog kolača. Ovako se margarin lepo istopi, kolač dobije hrskavu koricu i lako se izvadi iz šerpe.
Površinu slavskog kolača premazati prokuvanim štirkom (2 dl vode i 1 kašika brašna) zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.
Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga tako 15 minuta. Nakon toga će se lakše rastanjiti.
Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač. Najvažniji ukras je slovo, njega obavezno staviti u centar kolača. Sve ostalo je stvar izbora i vremena kojim raspolažete.
Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.

Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta. Sve vreme paziti da kolač ne dobije previše tamnu boju. Najbolji je kad je boja svetlo- žuta.

Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu, premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj.

Tako premazan i nepokriven kolač ostaviti da se dobro prohladi.
Od ovog testa možete praviti razna slana peciva: kiflice, perece, podloge za pizzu i sl.

0

Povezano

UKRASNA POGAČA