Pužići sa makom

Objavljeno 25.03.2017. od Verica Poznanovic

Opis

Pužići sa makom
Potrebno je:

Za testo:
500g brašna
malo soli
1 kašika šećera
20 g kvasca
2 jaja
200 ml mlakog mleka
100 ml ulja
Za fil:
250g mlevenog maka
7 kašika šećera
2 vanil-šećera
150 ml vrelog mleka

Priprema:

Testo
U mlako mleko dodati kvasac, šećer malo brašna i promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
Fil
Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja.
Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
Dobijene pužiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.

0

Povezano

UKRASNA POGAČA