Šareni hleb

Objavljeno 19.04.2023. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:
1kg brašna,
1kašika masti
1/2 kašičice soli
2 vanilin šećera
10 kašika šećera
pola kašičice šećera,
50g Vrenje svežeg kvasca
600ml mlake vode
Prehrambene boje: plava, zelena, žuta, ljubičasta, crna.

Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast, šećer i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, i popeliti na 5 delova. Formirati loptice. U svaku lopticu dodati različitu prehrambenu boju. PLAVU, ZELENU, ŽUTU. CRVENU I CRNU. Tepsiju predhodno obložite papirom za pečenje. Svaku lopticu sa bojom dobro umesite da se boja što bolje rasporedi. Brašnom pospite radnu površinu i razvijte prvu lopticu, preko prve drugu i tako redom. Testo urolajte i presavijte na pola.
U zagrejanoj rerni peći hleb deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu. Prelep je.

Ovaj hleb sam prvi put pravila za Katolički Uskrs, poklonila sam pola hleba komšijama, jako im se dopao, a drugu polovinu sam ostavila nama, praviđu ga i za naš Pravoslavni Uskrs, a možda i pre Uskrsa jer je jako ukusan i lepo izgleda.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam