Slavski kolač

Opis

Za testo:
500 ml voda
40 g Alfa kvasca
2 kašičice šećera
200 ml ulje
2 kašičice soli
1 kg brašna
Za ukrase:
20 g gustina
100 g brašna
1 kašičica soli
70 ml voda
Za lepljenje ukrasa:
60 ml voda
25 g brašna
Priprema:
U dublju posudu izmrviti Alfa kvasac,dodati 100 ml mlake vode,šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Zatim,dodati ulje,100 g brašna,uliti ostatak mlake vode(400 ml),posoliti,postepeno dodavati preostalo brašno i zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i staviti u dublju šerpu premazanu uljem i posutu brašnom.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta.(taman toliko koliko je potrebno da se zagreje rerna).
Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u zagrejanu reenu.
Peći na 180 stepeni 45 minuta.Nakon toga skloniti foliju i peći još 20 minuta na 180 stepeni.
Za ukrase:
Od gustina,brašna soli i vode zamesiti testo i ostaviti da odstoji 30 minuta.Od testa praviti ukrase po sopstvenoj želji(krst,ružu,list…)
Za lepljenje ukrasa:
Razmutiti vodu i brašno.
Izvaditi šerpu iz rerne i smesom od vode i brašna lepiti ukrase na slavskom kolaču.
Vratiti na kratko u rernu-na desetak minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni.
Gotov slavski kokač izvaditi iz rerne,izručiti iz šerpe(kako se ne bi pokvasio),prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Komentar:U našem kraju običaj je da se po sredini slavskog kolača stavi bosiljak.
Da smo živi i zdravi i da u zdravlju i sreći proslavljamo naše Krsne slave.Negujmo naše običaje i poštujmo našu veru i tradiciju!

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam