Štrudla sa makom
Opis
Potrebno je:
oko 500 grama brašna tip 400
120 grama margarinaa ili masti
kockica kvasca
kašičica šećera
250 mililitara mleka
60 grama šećera
prstohvat mlevenog karanfilića
Za fil sa makom:
220 grama mlevenog maka
100 mililitara mleka
4 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
20 grama maslaca ili margarina
za premazivanje: žumance i malo vode
šećer u prahu za posipanje
Priprema: Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer, karanfilić i na kraju nadošli kvasc i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. za to vreme pripremite fil:
Priprema fila: Pomešajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer. U šerpicu zagrejte mleko da bude vrelo i u njemu dodajte maslac i rastopite. Tako vrelim mlekom prelijte mak i promešajte. Ostavite mak sa strane da se ohladi i onda filujte.
Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva dela). Sa strane malo testo presavijte kao na slici i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.Pečenu štrudlu pokrijte krpom da malo omekša. Pospite šećerom u prahu secite i poslužite.
Komentari