Štrudla sa makom

Opis

Potrebno je:

oko 500 grama brašna tip 400

120 grama margarinaa ili masti

kockica kvasca

kašičica šećera

250 mililitara mleka

60 grama šećera

prstohvat mlevenog karanfilića

Za fil sa makom:

220 grama mlevenog maka

100 mililitara mleka

4 kašike šećera u prahu

1 vanilin šećer

20 grama maslaca ili margarina

za premazivanje: žumance i malo vode

šećer u prahu za posipanje

Priprema: Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer, karanfilić i na kraju nadošli kvasc i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. za to vreme pripremite fil:

Priprema fila: Pomešajte mak, šećer u prahu i vanilin šećer. U šerpicu zagrejte mleko da bude vrelo i u njemu dodajte maslac i rastopite. Tako vrelim mlekom prelijte mak i promešajte. Ostavite mak sa strane da se ohladi i onda filujte.

Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva dela). Sa strane malo testo presavijte kao na slici i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.Pečenu štrudlu pokrijte krpom da malo omekša. Pospite šećerom u prahu secite i poslužite.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam