Transilvanijski kolač Dimnjak kolač

Objavljeno 11.03.2017. od Dijana Popovic

Opis

Potrebno je:
15 komada transilvanijskih kolača
Za testo:
400 g brašna (T-400)
30 g svežeg kvasca
1 jaje
75 ml mleka
50 ml mlake vode
2 kašike šećera
70 g putera
rendana kora 1/2 ili celog limuna (zavisno od ukusa)
1 kašičica ekstrata od vanile
malo soli
Za šećerni preliv:
5 kašike šećera
4 kašike vrele vode
Za posipanje:
1 kesica cimeta
3 vanilin šećera
3 kašike kristal šećera
2 kašike kokosovo brašno
3 kašike mlevnih oraha
Priprema
1
Testo: Mleko i vodu zagrejati zajedno u istoj posudi, pa u to dodati kvasac i pustiti da nadođe, puter otopiti i prohladiti. Brašno sipati u veću činiju, pa dodati otopljen puter, jaje, malo soli, ekstrat vanile i narendanu koricu limuna, dodati nadošao kvasac i zamesiti testo.
2
Testo je malo tvrđe, ali ne brinite posle bude sve super. Tako umešeno testo, ostaviti 1 sat da nadođe.
3
Nadošlo testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti testo na debljinu 1 cm, iseći u trake širine 2 cm. Svaku traku rolati oko modle za šaum rolne, tako da svaki sledeći red prelazi preko prethodnog.
4
Šećerni preliv: 5 kašika šećera, 4 kašike vrele vode, razmutiti i svaku rolnu premazati sa prelivom, pa zatim svaki kolač uvaljati u mešavinu vanilin šećera i kristal šećera.
5
Za 15 kolača treba 3 kesice vanilin šećera, 3 kašike kristal šećera. Kolače poređati uspravno u tepsiju na pek-papiru.
6
Peći na 200 stepeni 15 minuta, dok se kolači peku pripremiti u 3 činije smesu za posipanje.
7
U prvu činiju staviti 1 kesicu cimeta, 1 kesicu vanilin šećera.
8
U drugu činiju staviti 2 kašike kokos brašna i 1 kesicu vanilin šećera.
9
U treću činiju staviti 1 kesicu vanilin šećera i 3 kašike mlevenih oraha.
10
Pečene kolače skinuti sa modli, zatim svaki kolač premazati šećernim prelivom i posuti ga sa pripremljenom smesom iz činija, nekoliko komada posuti cimetom, nekoliko komada posuti kokosom, nekoliko komada posuti orasima i dobijemo tri ukusa. Prijatno!

Povezano

Komentari

Za komentarisanje je potrebna prijava. Prijava

.