Uskršnji venčići

Opis

Za testo:
200 ml mleko
25 g svežeg Alfa kvasca
2 kašičice šećera
50 ml ulje
50 g jogurta
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašičica soli
500 g brašna
1 jaje
Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
po potrebi susam
Priprema:
1.U mlako mleko dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
Zatim dodati ulje,jogurt,jaje,sirće i izmešati.
Dodati par kašika brašna,so,izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.
Staviti u nauljenu posudu,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
2.Nadošlo testo izručiti na pouljenu radnu površinu i podeliti na 12 delova formirajući jufkice.
Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 20 minuta.
3.Svaku jufkicu razviti u oblik valjka na pouljenoj radnoj površini i iseći po sredini(ali samo jedan kraj,drugi ne seći do kraja).
4.Isprepletati formirajući pletenicu,spojiti krajeve i tako fomirati venčić.
Pripremljene venčiće poređati u pleh obložen pek-papirom.
Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći u dobro zagrejanij rerni na 180 stepeni 25 minuta.
5.Gotove venčiće izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
6.Uskršnje venčiće servirati i poslužiti.
Komentar:
Uskršnji venčići su veoma mekani i ukusni,te su zato jedno od naših omiljenih peciva koje tradicionalno spremam za svaki Uskrs.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam