Kako da vam testo uvek naraste

Objavljeno 31.01.2017. od Mesimo zajedno

Imate sve isplanirano za dolazak gostiju: večeru, piće, domaću veknu hleba… Sve je krenulo kako treba, osim što ste upravo otkrili da vaše testo jednostavno ne raste.
Pošto ste nekoliko minuta proveli paničeći, pregovarajući sa testom i moleći ga da naraste, shvatili ste da ništa ne pomaže!

Ne očajavajte, jer, na sreću, ovo je problem koji je relativno lako rešiti.  

Pripremite sastojke unapred
Pre nego što počenete da mesite testo, izvadite puter i jaja iz frižidera i držite ih neko vreme na sobnoj temperaturi.

Odaberite dobro brašno
Kvalitet i vrsta brašna su presudni za dobro testo.
Za pite i peciva najbolja su meka brašna T-400, dok se za kolače uvek koriste oštra brašna.
Za hleb najbolje je meko brašno T-500.

Dodajte šećer
Testo morate da zamesite s toplom vodom u koju ste dodali malo šećera, jer su kvascu potrebni toplota i hrana da bi rastao.
Šećer će takođe dati bolji ukus i lepu rumenu boju kore vašem testu.

Pojačajte temperaturu
Kvasac najbolje deluje u vlažnim i toplim sredinama.
Stoga, najvažnije je oblikovano testo staviti bliže izvoru toplote. Idealno je da testo koje narasta stoji blizu rerne koju ste uključuili da se zagreva.
Sačekajte 15 minuta od trenutka kada rerna dostigne željenu temperaturu i onda stavite testo u nju.

Dodajte vodu u rernu
Sipajte kipuću vodu u pleh i stavite je na donju pregradu rerne.
Pleh sa testom stavite na srednju pregradu, zatvorite vrata rerne i strpljivo sačekajte da testo naraste.

Koristite vlažnu krpu
Narastanje ćete ubrzati i ako oblikovano testo prekrijete blago navlaženom kuhinjskom krpom.
Ovaj postupak, u kombinaciji sa stavljanjem testa na toplo mesto, može ubrzati narastanje testa.

Dodajte kvasac
Ako toplota i vlažna krpa ne pomažu pri narastanju testa, sipajte još malo kvasca.
Uvek proverite rok trajanja kvasca pre nego što ga otvorite.
Budite pažljivi i ne preterujte sa količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da testo naraste previše i pukne.

Koristite jabukovo sirće
U svako testo dodajte i jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta.
Jabukovo sirće je zdravo, testo zbog njega bolje narasta, a takođe vašem testu daje i odličan domaćinski šmek!

Pogledajte još i kako se mesi:

Kiselo testo

Savršen hleb

Testo za picu

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam