Tajne kiselog testa

Objavljeno 27.04.2017. od Mesimo zajedno
Oznake: Mesimo zajedno,

Kada govorimo o tajnama uspešne kuvarice, jedna od nezaobilaznih tema je kako da uspe kiselo testo. Čini se da je u pitanju veoma jednostavna stvar, ali svaka kuvarica će vam reći da ona ima baš pavi recept za uspešno kiselo testo.

Ono što je zajedničko svakom od tih recepata jesu brašno i voda i činjenica da se testo ostavi da naraste, tj. da se podigne. Takođe, prostorija u kojoj se pravi kiselo testo mora biti topla i kuvarica mora biti strpljiva dok se testo ne podigne.  A strpljenje će biti nagrađeno ukusnim pogačama, krofnama, kiflicama, gibanicama, hlebom ili drugim specijalitetima.

Kiselo testo se koristi u proizvodnji hleba tradicionalnim postupkom „kišnjenjem“ ili „kišeljenjem“. Ovo je proces u kom se testo, kada se ostavi na otvorenom vazduhu nekoliko dana „nastani“ divljim bakterijama i mikroskopskim kvascima koji žive u vazduhu. Ovi mikoorganizmi veoma brzo testo pretvaraju u kiselo i činjenica je da hleb koji je ukiseo prirodnim putem ima više vitamina B, ima specifičnu aromu i dugotrajniju svežinu.  Ovakav hleb, napravljen bez kvasca, ljudi koji su netolerantni na gluten mnogo bolje podnose.

Pravi pekarski majstori prilikom pravljenja beskvasnog hleba od kiselog testa nekada ostave testo i pet dana da stoji.

Kada su u pitanju drugi proizvodi, takođe je veoma bitno mesiti testo i ostavljati ga da stoji i to ponavljati u nekoliko etapa. Nekada sve to traje i po nekoliko sati. Ovde je svakako potrebno dodati kvasac i mesiti testo rukama. Nakon toga, ostaviti testo da raste i pokriti ga krpom. Čekati dok se dimenzije testa ne udvostruče.

Nakon toga, sve je spremno za pravljenje krofni, štrudli, kiflica, šta god ko voli.

 

 

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA