Krofne

Objavljeno 21.09.2015. od Milena Obradovic

Sastojci

  • 500g glatkog brašna
  • 1 kockica svežeg Vrenje kvasca
  • 2dl vode
  • 50g maslaca
  • 5 žumanaca
  • 70g šećera
  • 0.4dl slatke pavlake
  • malo soli
  • rum i korica limuna
  • ulje za prženje
  • marmelada od kajsije za punjenje krafni

Opis

90'
30'
0
0
  • Omekšajte maslac.
  • Brašno prosejte i sipajte u posudu.
  • Napravite udubljenje pa u njemu s malo mlake vode i nešto okolnog brašna razmutite sveži kvasac.
  • Posudu pokrijte i ostavite na toplom 10 minuta.
  • Tada dodajte preostale sastojke pa pomoću varjače umesite glatko testo za krofne.
  • Testo za krofne pokrijte i ostavite na toplom da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite na 20 jednakih komada.
  • Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus.
  • Testo za krofne možete narezati i ovako: razvucite ga valjkom ali tako da ostane 2,5 do 3cm debelo, zatim pomoću okruglog kalupa izrezujte krofne.
  • Pokrijte krafne ubrusom i ostavite da još jednom nabujaju.
  • U većem tiganju ugrejte dovoljno masnoće neutralnog ukusa na 180°C.
  • Krofne položite u vruću masnoću najpre gornjom stranom prema dole.
  • Pecite krofne poklopljene samo 5 sekundi, otklopite i pecite 3 do 4 minuta, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Tako će krofne dobiti okrugli svetli rub.
  • Pržene krofne izvadite na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće, zatim još tople napunite marmeladom pomoću šprica s dugačkim nastavkom.
  • Poslužite krofne ohlađene i obilno posute šećerom.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam