Salenjaci

Sastojci

  • Potrebno je:
  • 500 g mlevenog sala
  • 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 3 kašike šećera kristala
  • 1 prstohvat soli
  • 200 ml belog vina
  • 4 jajeta
  • 180 ml kisele pavlake
  • 1 kg brašna
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 tegla pekmez od šljiva
  • 100 g praha šecera

Opis

30'
30'
0
0
  • Staviti kvasac i kašičicu šećera u 50 ml toplog mleka da nadođe. U posudu za mešenje staviti brašno, ostatak mleka, pavlaku, belo vino, šećer, so i jaja. Umesiti testo. Ostaviti 30 minuta na toplom mestu da naraste.
  • Kad testo naraste razviti ga što je tanje moguće i premazati mlevenim salom.
  • Preklopiti testo i ostaviti da odmori 10 minuta. Zatim ga opet razviti i još jednom preklopiti i opet ostaviti 10 minuta.
  • Tako treba da se razvija i preklapa tri puta, po deset minuta.
  • Na kraju kada se testo razvije seku se kvadratići ili se prave kiflice (po želji) na svaki staviti kašičicu pekmeza i preklopiti.
  • Poređati u pleh, premazati jajetom i staviti da se peče.
  • Ostaviti da se ohladi pa uvaljati u prah šećer.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam