BOŽIĆNA SVEČANA POGAČA
Sastojci
- - 700 g brašna
- - 1 kesica suvog kvasca
- - 1 kašičica soli
- - 1 kašičica šećera
- - 1 komad jaja
- - 2 kašike maslinovog ulja
- - 50 g margarina
- - oko 500 ml svetene vode
Opis
- U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte.
- Postepeno dolivajte svetenu vodu da se dobije žitka masa.
- Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.
- Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.
- Pospite kašiku brašna preko testa i pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom.
- Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela.
- Rukama napravite krugove od svakog dela.
- Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom a četvrtu koru nepremazujte.
- Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ovice čaše do kraja testa.
- Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvite krajeve.
- Sredinu prosecite i uvite u ružice.
- Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne.
- Premažite rastopljenim margarinom.
- Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče.
- Za nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova.
- Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrite i ostavite da se prohladi.
- Poslužite pogaču uz Božični ručak.
Bonus saveti
Pogača je pravljena sa svetenom vodom jer je poslužena za Božić. Vi možete da stavite običnu vodu ili mleko i da je poslužite u bilo kojoj svečanoj prilici.
Komentari