BOŽIĆNA SVEČANA POGAČA

Objavljeno 18.01.2016. od Snežana Knežević

Sastojci

  • - 700 g brašna
  • - 1 kesica suvog kvasca
  • - 1 kašičica soli
  • - 1 kašičica šećera
  • - 1 komad jaja
  • - 2 kašike maslinovog ulja
  • - 50 g margarina
  • - oko 500 ml svetene vode

Opis

50'
30'
0
5
  • U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte.
  • Postepeno dolivajte svetenu vodu da se dobije žitka masa.
  • Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so.
  • Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude.
  • Pospite kašiku brašna preko testa i pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom.
  • Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela.
  • Rukama napravite krugove od svakog dela.
  • Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom a četvrtu koru nepremazujte.
  • Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
  • Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ovice čaše do kraja testa.
  • Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvite krajeve.
  • Sredinu prosecite i uvite u ružice.
  • Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne.
  • Premažite rastopljenim margarinom.
  • Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče.
  • Za nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova.
  • Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrite i ostavite da se prohladi.
  • Poslužite pogaču uz Božični ručak.

Bonus saveti

Pogača je pravljena sa svetenom vodom jer je poslužena za Božić. Vi možete da stavite običnu vodu ili mleko i da je poslužite u bilo kojoj svečanoj prilici.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam