Integralni hleb od speltinog i raženog brašna

Sastojci

  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 7 dl surutke
  • 3 šolje (2dl) speltinog mekog brašna
  • 2 šolje raženog mekog brašna
  • 2 šolje rašenog integralnog brašna
  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 šolja golice
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike susama

Opis

  • Stavite sva brašna, ovsene pahuljice i golicu u posudu za mešenje. Na jedan kraj u posudi izdrobite kvasac, dodajte šećer i deo surutke. Malo promešajte da se kvasac pokvasi i ostavite da zapeni.
  • Kada je kvasac zapenio kašikom, ručno ili mikserom, nastavci za testo, počnite da mesite testo. Dodati so i još surutke. Zamesite testo koje će da se odvaja od posude ali će biti lepljivo. Po potrebi dodajte još integralnog raženog brašna ili surutke u zavisnosti kakvo vam je testo. Odozgo sipati ulje i ostaviti pokriveno da se udupla. Meni je to trajalo celu noć, što sam već opisala u delu na početka posta, inače nije potrebno da to toliko traje.
  • Uskislo testo promešajte i preručite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Poravnajte i pospite susamom.
  • Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni a za to vreme će hleb da ponovo nadodje. Stavite ga da se peče 60 minuta. U rerni, ako nema opciju pare, stavite posudu sa vodom, jer para koja se stvara tokom pečenja pomaže da se integralni hleb bolje ispeče.
  • Pečen hleb izvadite iz rerne, pokrite ubrusom i ostavite da se prohladi. Izvadite ga iz pleha i odvojite od papira. Zamotajte u kuhinjski ubrus i ostavite da se ohladi.
  • Seći po potrebi na parčiće željene veličine.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

.