Kifle, mini lepinjice i lepinje kao iz pekare
Sastojci
- - 1 kg brašna tip 400
- - 400 ml vode
- - 100 ml toplog mleka
- - 1 dcl ulja
- - 1 kocka kvasca od 25 g
- - 2 kašičice soli
- - 2 kašičice šećera
- - 1 čep od flaše jabukovog sirćeta
Opis
- U dublju posudu sipajte mleko, dodajte kvasac i šećer i kada se kvasac otopi 2 kašike brašna. Ostavite da kvasac fermentiše.
- U drugu posudu stavite ostatak brašna i ostavite malo za posipanje prilikom valjanja testa.
- Uspite nadošli kvasac i toplu vodu i mikserom nastavci za testo ili ručno zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke a odvaja se od posude.
- Pokrite testo salvetom i ostavite na toplom mestu oko 1 sat da se testo duplira.
- Malo ga pritisnite da testo padne i ostavite još nekih pola sata.
- Tada testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano testo oblikujte i podelite na 3 dela.
- Pravite loptice manje od nekih 25 g, veće od 50 g.
- Pokrite i ostavite još nekih desetak minuta da se odmore.
- Sada lopticu koja je veća razvaljajte oklagijom u valjkasti oblik. Rolajte testo tako što počnete od gornjeg kraja i dobićete kiflu.
- Deo većih loptica upotrebite za kifle a deo za lepinje.
- Složite ih u tepsiju od šporeta obloženu papirom za pečenje.
- Rernu zagrejte na 250"C i stavite kifle da se peku oko 12 minuta. Vodite računa o vremenu jer će pregoreti.
- Izvadite kifle iz rerne i ostavite da se hlade.
- Sada od ostatka većih loptica napravite okrugle lepinjice tako što dlanom mesite testo da dobijete pravilne loptice. Složite ih u okruglu tepsiju u obliku cveta obloženu papirom za pečenje. Postupak pečenja je isti kao kod kifli a kada se ispeku odvojite lepinjice tek kada se ohlade.
- Male loptice isto dlanovima formirajte u male loptice i složite ih u plitki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Svaku lopticu bocnite viljuškom 2 puta i stavite da se peku na isti način kao i kifle i lepinje.
Bonus saveti
Pecivo dok se hladi neka bude pokriveno. Ako volite da korica bude mekana onda pecivo namažite vodom posle pečenja, pokrite i ostavite da se hladi.Kifle mogu da se koriste za sendviče slane ili slatke ili da se jedu ovako. Lepinje takodje. Mini lepinjice presecite i filujte po želji slanim nadevom, salatom i dobićete mini sendviče.
Komentari