Kroasani sa džemom od kajsija
Sastojci
- 2 dl mleka
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja+1 za premazivanje
- 2 dl jogurta
- 1 kašičica soli
- 4 kašike šećera
- 650 g brašna
- 250 g margarina za premazivanje+100 g
- džem od kajsija po potrebi
- šećer u prahu po potrebi
Opis
- 1. Sjediniti kvasac sa mlakim mlekom i kašičicom šećera, pa ostaviti da nadođe. Posebno sjediniti 2 jaja, jogurt, so i šećer pa dodati nadošao kvasac. Postepeno dodavati brašno u umesiti testo koje se ne lepi za prste. Pokriti ga pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko sat vremena. Nakon toga blago premesiti testo i podeliti na osam loptica (dva puta po četiri loptice).
- 2. Prve četiri loptice razvući u krug, premazivati margarinom i ređati jednu na drugu. Poslednja, četvrta loptica se ne premazuje. Ponoviti postupak i sa preostale 4 loptice.
- 3. Tako složeno testo razvući što tanje u krug. Iseći testo najpre na četiri dela, a zatim i svaki deo na još četiri dela. Ukupno ćete dobiti 16 trouglova. Na svaki deo staviti po kašičicu džema od kajsija.
- 4. Uviti kroasane i ređati ih u podmazan pleh. Isto uraditi i sa drugim delom testa. Ostaviti kroasane da miruju dok se rerna greje na 220 stepeni. Pre pečenja premazati ih umućenim jajetom i na svaki staviti kockicu margarina (od onih 100 g margarina).
- 5. Peći kroasane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Dok su još vrući posuti ih šećerom u prahu.
Bonus saveti
Jogurt neka bude sobne temperature.
Komentari