Kroasani sa šumskim voćem
Sastojci
- 3 dl mleka
- 180 ml jogurta/1 čaša/
- 1 kašika šećera
- 1 kocka svežeg kvasca/50 g/
- malo soli /za slane 1 kasica/
- 2 jaja+2 žumance
- 800 g brašna+za posipanje
- 250 g margarina
- džem po želji
Opis
- U 3dl mlakog meka stavite kasiku sšećera i 50 g svežeg kvasca i pustite da kvasac nadođe.Umutite posebno 2 jaja sa 180 ml jogurta (1 čaša) i kašičicom soli. U oko 800 g brašna izručite smesu sa kvascem i smesu od jaja i jogurta, umesite i pustite da naraste
- Kad je testo naraslo izručite ga na dasku posutu sa malo brašna, ne mesite više već formirajte dugačku veknu i isecite je na 7 delova koje ćete razviti u veličinu pitkog tanjira. Umutite 250 g margarina sa 1 žumancetom (žumance nije obavezno) pa svaku koru premažite i pospite sa malo gustina ili brašna (onako narodski kao da posoliš) i složite svih sedam jednu preko druge samo što zadnju koru ne mažeš, ivice pritisni da se sjedine.
- Od takve kore razvi jednu veliku prečnika 70cm, pa je iseci na 4 dela, pa svakih četiri dela podeli na 8 trouglova koje ćete filovati po želji, te blago urolati u kifle (važno je ne stezati čvrsto). Premazati umućenim žumancetom, ako su slane pospi susamom i pusti da naraste bar 1sat. Peći na 180C ali ne predugo.
Komentari