„Leptir“ pogača

Objavljeno 11.04.2018. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kocka kvasca
  • 1 jaje
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 2 kašike kiselog mleka
  • oko 300 ml tople vode
  • Punjenje
  • 300 g praziluka
  • 100 g feta sira
  • 2 paradajza
  • po ukusu soli i bibera
  • 1 jaje za premaz
  • malo susama i ćurikota
  • malo kukuruznog griza

Opis

40'
25'
0
  • Praziluk oprati, očistiti, iseckati i kratko propržiti. Posoliti, pobiberiti.
  • Prosejanom brašnu dodati so, šećer i promešati.Dodati aktivirani kvasac. Jaje ovlaš umutiti viljuškom, sipati zajedno sa maslinovim uljem i kiselim mlekom u brašno, pa podlivajući toplom vodom, umesiti elastično testo. Ostaviti ga da odmori. Potom ga podeliti na jednu veću i dve manje lopte.
  • Najveću loptu rasući oklagijom u koru, koju stavimo u pleh obložen pek papirom. Praziluk rasporediti po njoj, ostavljajući oko 1cm od ivice prazan.
  • Preko praziluka namrviti fetu, a odozgo složiti paradajz isečen na ploške, prethodno malo začinjen solju i biberom...
  • Prazne krajeve kore naborati, da fil ne bi cureo prilikom pečenja.
  • Drugu koru takođe rasklagijati, pa preći valjkom i napraviti mrežu. Prebaciti je preko kore sa nadevom, krajeve "ušuškati" pod nju, da se ne bi podigla prilikom pečenja.
  • Od poslednje lopte testa razviti koru i modlicom vaditi leptire. Poslagati ih preko mrežaste kore. Ostaviti pogaču da odmara dok se pećnica greje. Premazati je umućenim jajetom i posuti susamom, ćurikotom i kukuruznim grizom. Peći je dok fino ne porumeni...

Bonus saveti

Probajte..

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter