Lisnata pogača na brzinu

Sastojci

  • 400 g brašna T-400
  • 1/3 suvog kvasca
  • 20 g šećera
  • 10 g soli
  • 80 g margarina
  • 2 komada jaja
  • 220 ml mleka
  • pola čepa jabukovog sirćeta
  • 1 kašika maslinovog ulja
  •  mleveni kim
  • susam

Opis

30'
15'
0
5
  • U dublju posudu stavite brašno, ostavite malo za posipanje, i kvasac, šećer, so i sve izmešajte.
  • Dodajte toplo mleko, umućena jaja, ostavite malo za premazivanje, jabukovo sirće i polovinu količine margarina.
  • Mikserom, nastavci za testo, umutite testo da se dobije meko testo koje se odvaja od posude a ne lepi za ruke. Da li se testo lepi proverite tako što prstom pritisnite testo pa ako se lepi za prst potrebno je dodati još malo brašna.
  • Umešeno testo posuti uljem i ostaviti na toplom nekih desetak minuta da se odmori.
  • Testo izvadite na radnu površinu posutu sa malo brašna i lagano ga premesite.
  • Podelite ga na 4 dela od kojih napravite 4 loptice.
  • Svaku lopticu rukama razvucite u krug oblika manje okrugle tepsije.
  • Namažite koru trećinom ostalog margarina.
  • Postupak ponovite i sa ostalim korama i stavite ih jednu na drugu s tim što četvrtu koru ne premazujte ničim.
  • Dlanom testo dobro pritisnite i oblikujte lepinju.
  • Lepinju stavite u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i dodatno rukom poravnajte.
  • Isecite lepinju na kocke.
  • Premažite je ostatkom jaja i margarina i pospite mlevenim kimom i susamom.
  • Dok se testo odmara uključite rernu da se zagreje na 200C stepeni.
  • Stavite pogaču da se peče i čim porumeni a to je za nekih 10-15 min pogača je gotova.
  • Izvadite je iz rerne i premažite sa malo margarina.
  • Pokrite pogaču i ostavite da se prohladi.
  • Poslužiti toplu pogaču izlomljenu na komade.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam