Lisnata pogača sa viršlama
Sastojci
- 550 g mekog brašna
- 2,5 dl mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- susam
- 1 dl ulja
- 150 g margarina
- 150 g kačkavalja
- 3 pilecć viršle
Opis
- U 1 dl mlakog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna paostaviti da nadođe.
- Posebno u većoj posudi sjediniti polovinu brašna, preostalo mleko, nadošao kvasac, ulje, jedno jaje i malo soli. Izmešati kašikom, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
- Nadosšo testo istanjiti, posuti rendanim kačkavaljem i margarinom pa urolati. Ostaviti da miruje 30 minuta.
- Zatim rolati oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm i nožem iseći na manje kvadrate. Svaku viršlu iseći na 5 komada. Na kvadrate testa rasporediti isečene virše pa krajeve spojiti ka sredini i pritisnuti da se slepe. Komade od testa i viršli,sa krajevima okrenutim nadole, redjati utepsiju obloženu pek-papirom.
- Oblikovanu pogaču premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti 20 min da nadođe pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Komentari