Lisnata pogača
Sastojci
- za testo :
- 2 dl mleka
- 4 dl jogurta
- 1 jaje
- 1 belance
- 2 kockice Alfa kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 kašičice soli
- 1 kg brašna
- za premazivanje :
- 1 komad žumance
- 3 kašike jogurta
- 20 g susama
- 200 g margarina
Opis
- Alfa Kvasac razmutite sa mlakim mlekom. Dodajte jogurt, šećer, so, jaja i sa brašnom zamesite testo. Potrebno je duže mesiti testo dok ne počnu mehurići. Testo ne narasta.Odmah ga podelite na 8 loptica. Svaku lopticu razviti oklagijom do veličine plitkog tanjira i na svaku narendati margarin. Stavljati jednu preko druge. Zadnja kore se ne premazuje. Od svih delova razviti veliku koru. Točkićem za testo seći pravougaonike na oko 8x4 cm i koristiti za latice cveta.
- Svaki pravougaonik zaseći po sredini 2 cm i sa jedne strane umotati 3 x kao pletenicu na gore a s druge strane na dole.
- Od testa napraviti duže trake koje uvijate u obliku rolatića i pakujete po izboru.Jedan rolat isecite na romboide i porađajte nepravilno.
- Žumance umutite sa jogurtom. Četkicom premažite pogaču i pospite susamom. Ostavite 30 minuta da krene testo. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Uživati u divnom ukusu lisnate pogače. Prijatno.
Komentari