Makedonska pogča

Objavljeno 26.05.2017. od Dijana Ademovic

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 kocka kvasca
  • 1 dl otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake
  • oko 500 ml tople vode
  • Nadev
  • 100-125 g mladog sira
  • nekoliko kašika ajvara
  • 100-125 g pileće šunkarice
  • I još
  • malo začina sa ukusom bosiljka i mocarele
  • malo margarina
  • 1 jaje za premaz
  • malo susama i ćurikota

Opis

  • Prosejanom brašnu dodati suve sastojke i izmešati. Potom sipati otopljen maslac, umućeno jaje, kiselu pavlaku, pa podlivajući toplom vodom umesiti elastično testo. Pokriti ga i ostaviti da se podigne. Kada je testo naraslo, podeliti ga na četiri lopte. 2 Svaku loptu rasući u što tanju koru, premazati krem margarinom i iseći na osam delova, kao za kifle, ali ne ići sa rezom do sredine kore, ostaviti krug promera činijice ... 3 ... sad krajeve testa preklapati prema sredini, jedan preko drugog... 4 ... krajeve podviti ispod i formirati manju loptu. Tako uraditi i sa preostalim testom. Ostaviti da odmori desetak minuta. 5 Pobrašniti sto i oklagijom razvlačiti koru. Malo će se lepiti, zbog krem margarina, i biće nepravilnog oblika, ali ne mari... Isto uraditi i sa preostale tri kore. 6 Pleh od rerne obložiti pek papirom i staviti u njega prvu koru. Posuti je mladim sirom. 7 Prekriti drugom korom koju premažemo sa nekoliko kašika ajvara. 8 Sad ide treća kora na koju ide rendana šunkarica koju malo pospemo začinom sa ukusom mocarele i bosiljka. 9 Poslednju koru stavimo preko. Čašom izvadimo pet krugova iz pogače. 10 Svaki krug ponovo vratimo u šupljinu, ali ga postavimo poprečno. Sredinu pogače zarežemo nožem u vidu pahulje. 11 Ostavimo je da odmori dok se pećnica greje. Pred pečenje se premaže umućenim jajetom i pospe susamom i ćurikotom. Pogača je gotova kad fino porumeni.

Povezano

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

UKRASNA POGAČA