Mekane kiflice sa sirom

Sastojci

  • 1 kg + 100 g brašna meko T-400
  • 2 komada jaja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kocka Alfa kvasca
  • pola šolje tople vode
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kašičica sirćeta
  • 150+50 g putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • po potrebi sir
  • po potrebi susam

Opis

60'
30'
0
4
  • U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.
  • Dodati toplu vodu i malo promešati.
  • Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.
  • Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira.
  • Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih u duguljast oblik. Kašičicom namažite malo puter. Na širi kraj testa stavite kašičicu sira i zamotajte kiflicu. Krajeve samo malo ugurajte unutra, kao kod sarme, da ne bi fil cureo napolje tokom pečenja.
  • Kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Namažite kiflice umućenim jajetom sa puterom i pospite susamom. Ostavite da se uduplaju a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i kada se rerna zagreje stavite da se peku.
  • Kada kiflice porumene izvadite ih iz rerne i premažite otopljenim puterom. Pokrite ubrusom i ostavite da se prohlade.
  • Servirajte tople kao obrok uz jogurt ili za užinu.

Bonus saveti

Kiflice možete da pravite i veće i manje, onako kako volite. U mom slučaju su srednje veličine jer ovako najviše volim. Za kiflice sam koristila pravi puter, koji može da se kupi u mlekarama na svakoj pijaci.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam