Novogodišnja pogača
Sastojci
- 450 g brašna
- 20 g svežeg Vrenje kvasca
- 1 dl mleka
- 1 dl jogurta
- 0, 5 dl ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 100 g maslaca
- 200 g krem sira
- 1 žumance
- 2 kašike ulja
- Po želji- susama.
Opis
- U mlakom mleku izmrviti Vrenje kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta.
- Nadošlom kvascu dodati jogurt, ulje, jaje, prosejano brašno i so. Sve umesiti da se dobije glatko testo. Ostaviti da odstoji dok ne udvostruči zapreminu.
- Zatim podeliti na 10 približno jednakih loptica, premesiti ih i ostaviti da odstoje 10- 15 minuta.
- Svaku lopticu razviti u okruglu koricu prečnika 15 cm. Ređati po pet jednu preko druge. Premazati najpre omekšalim maslacem, pa preko njega naneti krem sirom. Postupak ponoviti i sa preostalim razvijenim lopticama. Poslednju ( petu) ne treba premazivati. Na isti način pripremiti i preostalu polovinu testa.
- Potom ih razviti na veličinu tepsije u kojoj će se peći ( 28 cm prečnik). Opseći po jedan cm testa sa strane. Podeliti potom na osam približno jednakih trouglova. Isto uraditi i sa drugim delom testa.
- Ređati u okruglu tepsiju obloženu pek papirom u krug, tako da se oslanjaju jedan na drugi deo.
- Od testa koje smo opsekli okolo formirati ružicu, pa nju staviti u sredinu tepsije.
- Ostaviti da pogača naraste. Potom je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja. Posuti susamom po želji.
- Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Prohladiti, pa iseći brojeve od 1 do 12 i kazaljke i dekorisati kako bi imala izgled sata.
Bonus saveti
Otkako su dočeci Nove godine rezervisani za porodicu, potrudim se oko svečane trpeze. Sa nestrpljenjem svi jedva čekaju da vide pogaču, a ja mislim da je pogača kruna svake svečane trpeze i volim da izgleda dekorativno i uvek drugačije i da svi budu oduševljeni i pre nego što probaju. Jednoj ovakvoj pogači niko neće odoleti. A ponoć teško da će dočekati.
Komentari