Peciva "Detelina"-za srecu…

Sastojci

  • 600 g brasna
  • 1
  • 5 kasicice soli
  • 1 kasika secera
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kasika kisele pavlake
  • 1 dl ulja
  • 2-2,5 dl mleka
  • 1 jaje
  • po zelji salame
  • 1 jaje za premaz
  • po zelji semenje za posipanje

Opis

60'
35'
0
  • Prosejati brašno, staviti u njega sve suve sastojke, kašiku kisele pavlake, ulje, pa sipajući toplo mleko malo-po malo, ne morate se strogo držati mere tečnosti, nego dodajte postupno, da testo ne bude ni previše tvrdo, ali ni premekano. Umesiti glatko testo. Ostaviti na toplom da raste.
  • Razvući oklagijom koru i vaditi krugove. Salamu iseći na kolutove. Staviti jedan krug testa na sto, na njega salamu, pa preklopiti drugim testom. Tako raditi, sve dok se ne potroši sav materijal.
  • Sekačem zaseći testo na osam trouglića, ali ne ići skroz prema sredini.Uzimati prstima po dva trouglića, jedan okretati levo, a drugi, do njega, desno, da se spoje na sredini.Nastaviti spajanje dva i dva dela, dok se ne dobije "detelina" sa četiri lista.
  • Slagati "deteline" u pleh obložen pek-papirom i ostaviti da se odmaraju, dok se pećnica ne ugreje. Temperaturu prilagodite svom šporetu, kod mene je to na 200 C, pa pred kraj smanjim malo.
  • Premazati peciva umućenim jajetom, pa posuti semenjem po izboru...kod mene je ovog puta bio curikot, jer ga, lično, jako volim. Peći u zagrejanoj rerni da fino porumene, ali ne da potamne.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

UKRASNA POGAČA