Pogača cvet

Sastojci

  •  ½ kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice morske soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml mleko
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta

Opis

50'
15'
0
5
  • Kvasac sa šećerom potopiti u toplo mleko da se otopi.
  • Dodati brašno, morsku so, maslinovo ulje i jabukovo sirće i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako se testo lepi, dodati još malo brašna sve dok testo ne počne da se odvaja od posude i formira se u loptu. Ako je pak testo suvo dodati još malo mleka.
  • Pokriti providnom folijom i ostaviti da se duplira. To može da bude nekih 30 do 50 minuta što zavisi od toplote prostorije u kojoj stoji testo.
  • Uskislo testo promešati mikserom i izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Testo podeliti na 8 delova.
  • Provaljati testo rukama i formirati 8 loptica. Složiti ih u obliku cveta, sa malim razmakom, u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaku lepinjicu zaseći makazama u nakrst.
  • Ostaviti testo da se odmara dok rernu zagrejete na 200 C stepeni.
  • Cvet namazati vodom, posuti susamom i staviti da se peče.
  • Posle nekih 15 minuta otprilike, kada testo porumeni izvaditi ga iz rerne. Poprskati hladnom vodom i pokriti. Osrtaviti da se prohladi.
  • Cvet izvaditi iz tepsije, odvojiti od papira i ostaviti da se skroz ohladi.
  • Razdvojiti cvet na loptice i poslužiti uz glavni obrok ili nafilovati ih kao sendvič.
  • Prijatno!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam