Pogača sa šljivama
Sastojci
- 500 gr mekog brašna
- 1 dl mleka
- 1,5 dl jogurta
- 20 gr svežeg kvasca
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 2 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
- 300 gr šljiva
- 2 kašike šećera
- 2 vanil šećera
Opis
- 1.U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko sa izmrvljenim kvascem i kašičicom šećera, pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe. U vanglicu sipati polovinu brašna,dodati jogurt,2 jajeta,preostali šećer,ulje,vanil-šećer i nadošli kvasac.Sastojke izmešati rukom i postepeno dodavati preostalo brašno. Mesiti dok se ne dobije glatko testo.Umešeno testo ostaviti da nadođe. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu, pa istanjiti,pa istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm,te okruglom manjom modlom za krofne vaditi krugove od testa.
- 2.Šljive uzdužno preseći napola i očistiti od koštica pa kratko prokuvati u vodi da omekšaju.Potom ih ocediti i uvaljati u mešavinu šećera i vanil-šećera.
- 3.Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju naizmenično slagati testo i šljive, tako da se krajevi preklapaju dok se ne popuni dno tepsije.
- 4.Oblikovanu pogaču prekriti providnom folijom i ostaviti da nadođe.
- 5.Potom premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Bonus saveti
Zimi možete koristiti suve šljive.
Komentari