Pogača „Slavski cvet“
Sastojci
- 300 ml mleka
- 1 kocka kvasca
- 1 kašikica šećera
- 150 ml mineralne vode
- 2 jajeta
- 150 ml ulja
- 2 kašike soli
- 850 gr brašna
- 100 gr margarina
- susam, kim za posipanje
Opis
- U mlako mleko stavite šećer, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostavite par minuta da kvasac nadođe.
- U vanglicu stavite mineralnu vodu, ulje, 1 jaje i 1 žumance i so. Promešajte, zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem. Dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite na toplom da nadođe 45 minuta.
- Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela. Svaki deo posebno razvucite 30x40 cm, premažite margarinom i urolajte. Zatim isecite po dva parčeta sa krajeva širine 3-4 cm. Od dva rolata treba da dobiijete 8 takvih delova koje stavite u sredinu podmazane tepsije prečnika 30 cm. Rolate iseći na trouglove i naizmenično složiti u tepsiju oko središnjeg dela.
- Ostavite još 45 minuta da pogača naraste, zatim je premažite umućenim belancetom, posolite. Središnji deo pospite susamom, samu sredinu kimom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.
Komentari