Praznična pogača

Objavljeno 05.05.2016. od Suzana Mitic

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 1 belance
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml gazirane vode
  • 100 ml vode
  • 5 kašika ulja
  • 1 kockica Alfa kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 kašičice soli
  • 1 kg brašna
  • Za premazivanje :
  • 250 gr margarina
  • 1 žumance
  • 1 kašika jogurta
  • 20 gr susam

Opis

60'
20'
0
0
  • U odgovarajuću činiju izmrviti kvasac,dodati jogurt ,vodu,šećer i 10 kašika brašna.Izmutiti varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju staviti jaja,belance,so,ulje ,isipati nadošli kvasac i sa brašnom zamesiti glatko testo.Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
  • Nadošlo testo podeliti na dva nejednaka dela.Jedan deo da bude veći a drugi manji.Veći deo podeliti na 6 loptica.Margarin zagrejati da se otopi i bude mlak.Svaku lopticu razvući oklagijom do veličine šerpe u kojoj če se peći.Najbolje je uzeti šerpu od 6 litra.Svaki deo testa staviti u šerpu i preliti sa 5 kašika rastopljenog margarina.Sve 6 kore ređati jednu na drugu a između stavljati margarin.Na 6 koru ne stavljati margarin.
  • Oštrim nožem zaseći testo kao za kiflice ali ne do kraja odnosno ruba šerpe.Svaki deo vratiti ka rubu šerpe preklapajući jedan preko drugog sa razlikom od 2-3 mm.Preostalo testo razviti u krug tanko i preseći nožem na trake.Svaku traku uviti kao rolat,uspraviti i ređati u sredinu šerpe da se prekrije dno.Žumance umutiti sa jogurtom i četkicom premazati celu pogaču.Posuti susamom.
  • Preostali margarin isipati preko cele pogače.Ostavite je da odmori 10 minuta.Testo brzo naraste zbog mlakog margarina i ispunjava visinu šerpe.Peći na 200 C 10 minuta a onda smanjiti na 180 C i dopeći pogaču.
  • Uživati u ukusu. Prjatno !

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam