Punjene uskršnje spirale
Sastojci
- 900 grama brašna
- 300 ml mlakog mleka
- 300 ml mlake vode
- 1 belanac
- 2 jaja
- 50 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4- 5 kašika ulja
- 500 g mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- soli po ukusu
- malo ulja
- 1 žumance.
Opis
- U malo mlake vode razmutiti kvasac uz dodatak kašičice šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Brašno prosejati, pa mu dodati jaja, belance, ulje, so, mlaku vodu, mleko i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo i ostaviti ga nadođe oko 40 minuta.
- U međuvremenu, pripremiti nadev- na ulju propržiti sitno seckani crni luk. Kada promeni boju, dodati mu mleveno meso, posoliti po ukusu i dinstati dok meso ne bude lepo uprženo. Skloniti sa vatre i prohladiti.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na manje loptice. Svaku lopticu razviti u koru, pa uzduž rasporediti pomalo fila od mlevenog mesa. Zatim umotati, a krajeve lepo zatvoriti. Postupak ponavljati dok se materijal ne potroši.
- Uzimati po dve rolnice i uvijati ih kao pletenicu. Pripremljene pletenice ređati u pleh obložen pek- papirom. Premazati ih žumancetom umućenim sa malo ulja.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30- 40 minuta.
Komentari