Slane perece

Sastojci

  • 300g oštrog brašna
  • 500g mekog brašna
  • 40g kvasca
  • Malo šećera
  • Kasicica soli
  • 2dl toplog mleka
  • 2dl tople vode
  • 1dl ulja
  • 1 jaje za premazivanje
  • 3 kasike brasna, klasika doli i malo vode za slani preliv

Opis

60'
30'
0
0
  • U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna, malo secera i kvasac i sacekati 10 minuta da nadođe. Pomesali brasno sa uljem i solju i dodati kvasac, pa umesiti testo koje se ne lepi za ruke, a ne sme biti ni tvrdo. Mesiti na pobrasnjenoj površini bar 5 minuta, uz dodavanje brasna ako je potrebno. Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta, da se testo udvostruči. Premesiti ga i odvajati kuglice, koje treba dobro razvuci u stapic, pa savijati perece. Pleh malo nauljiti, poredjati perece, premazati jajetom, ostaviti 10 minuta, pa peci oko 20 minuta na 250 stepeni. Od brasna soli i vode napraviti preliv gustine kao za palacinke, pa perece preliti negde na pola pecenja.

Bonus saveti

Od ovog testa se mogu praviti i slani stapici i pletenice.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam