Slavski kolač
Sastojci
- 600g brašna tip 400
- 40g kvasca
- 3 kašičice šećera
- 4 kašičice soli
- 150ml ulja
- 250ml vode mlake
- za mrtvo testo:
- 300 g brašna
- 100ml vode i
- 2 kašičice soli
Opis
- U posudu sipati mlaku vodu dodati kvasac, šeer i ulje. U dublji sud za mešanje sipate brašno i u brašno so i promešate rukama, zatim dodati nadošli kvasac. Umesiti testo da bude glatko.
- Radni deo namažete sa malo ulja sačekate da testo malo nadođe, pa odvajati 4 jufkice po 150g i petu jufkicu od 180g. Odvojite osam štapica testa ili takozvanih fitilja za pletenice.
- U dublji sud šerpu ili obruč za tortu obložiti pek papirom i ređati jufkice 4 okolo zatim između svake pletenicu, pa onda stavite petu središnu jufku.
- Sačekate da kolač lepo nadođe s tim što s veremena na vreme morate da ga pofajtate vodom da prilikom pečenja ne bi pucao.
- Umesite mrtvo testo od vode, brašna i soli napravite željene figure.
- Kolač peci na temperaturi od 230C. Kad požuti izvadite ga na pleh, odstranite prsten ili ako ste ga stavili u šerpu izvadite ga iz šerpe na pleh. Lepiti željene figure tako što ćete u malo vode razmutiti brašno i vodu i time lepiti figure. Smanjite tepmeraturu na 130 C i vratiti kolač da se tišti još oko 10 minuta. Kada je kolač gotov premažite ga sa malo ulja .
Komentari