SLAVSKI KOLAČ

Objavljeno 04.11.2017. od Javorka Filipovic

Sastojci

  • Testo: 1 kg brašna
  • 500 ml kisele vode
  • 40 g Alfa kvasca
  • 4 kašičice šećera
  • 3 kašičice soli
  • 9 kašika ulja
  • Ukrasi:
  • 100 g mekog brašna
  • 100 g gustina
  • 100 ml vode ( osveštana slavska vodica )
  • 1 kašičica soli

Opis

90'
45'
0
  • Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka, staviti šećer i kvasac da nadodje. Brašno pomešati sa preostalim sastojcima, dodati uskisli kvasac i umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruči volumen. Podelila sam testo na dve lopte. Od jedne lopte napraviti pletenicu koju stavite uz ivicu margarinom podmazanog kružnog pleha, kod mene je to dublja emajlirana šerpa, a u sredinu staviti drugu loptu.
  • Ukrase napraviti od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo. Rastanjiti testo što tanje. Oblikovati po želji ukrase i držati ih pokrivene dok ih ne zalepite na kolač.
  • Površinu kolača premazati vodom, takodje vodom premazati i svaki ukras sa donje strane, te ih zalepiti na kolač odmah, pre pečenja.
  • Kolač ostaviti 30 minuta pokriven na toplom mestu da lepo naraste. Ukoliko se to ne dogodi van rerne, on će u rerni naglo izrasti i raspuknuti se.
  • Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći slavski kolač prvih 15 minuta tako, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, prekriti površinu pek papirom i nastaviti tako pečenje još 30 minuta.

Bonus saveti

Pečen kolač bi trebalo da je lagan, osetićete to i po težini šerpe kad je uzmete u ruke, a onda pažljivo izvaditi kolač na čistu kuhinjsku krpu i premazati ga mešavinom ulja i tople vode da dobije lep sjaj. Ovo je brža varijanta pravljenja slavskog kolača koji možete poslužiti i na posnoj i na mrsnoj slavi. Mekan je i svi će ga rado jesti. Primetila sam da svake godine pravim različit slavski kolač, bez obzira na mrsno ili posno testo, uvek nešto dodam, nekada i propustim neki detalj, ali sve to u zavisnosti od vremena i raspoloženja. Ali, nikad mi se nije dogodilo da slavski kolač podbaci. Uvek je on divan ukras na slavskoj trpezi, kao što bi i trebalo da bude.

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA