Štrudla sa makom

Objavljeno 09.11.2015. od Marina Zdravkovic

Sastojci

  • 500 g brašna,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml ulja,
  • 2 jajeta,
  • 1/2 kocke svežeg kvasca,
  • 1/2 kašičice soli,
  • 5 kašičica šećera,
  • 500 g mlevenog maka,
  • 200 g šećera,
  • 3 dl mleka,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • 1 žumance,
  • nekoliko kapi ulja,
  • po potrebi šećera u prahu

Opis

60'
40'
0
0
  • U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-tak minuta. U dublju vanglu sipati brašno, pa mu dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko testo. Zatim sjedinjeno testo još malo premesiti rukama na pobrašnjenoj radnoj površini, i onda ga podeliti na 2 jufke. Jufke prekriti krpom i ostaviti ih da miruju 45 minuta. Nakon toga jufke istanjiti oklagijom što više možete, pa zatim celu površinu obilno premazati nadevom od maka, koji smo pripremili tako što smo zagrejali mleko do ključanja sa šećerom i šećerom u prahu, a zatim dodali mleveni mak i sve lepo sjedinili. Urolati i staviti u podmazan pleh. Štrudle premazati umućenim žumancetom u koje smo stavili nekoliko kapi ulja. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Gotove štrudle malo poprskati vodom, prekriti suvom krpom i ostaviti da se ohlade. Štrudle posipati šećerom u prahu.

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam