Štrudla sa makom i suvim grožđem
Sastojci
- Za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 60 g šećera
- 1 kockica kvasca (ili 2 kesice suvog kvasca)
- 1/2 kašičice soli
- 2 jajeta
- 125 g maslaca
- 1 limun-kora
- Za fil:
- 500 g mlevenog maka
- 100 g suvog grožđa
- 200 ml vrelog mleka
- 3 kašike šećera
- I još:
- 1 žumance
- malo prah šećera
Opis
- U 100 ml toplog mleka izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe. U drugu posudu staviti preostalo mleko, jaja, otopljen i ohlađen maslac, šećer, so i rendanu koru jednog limuna. Dodati nadošli kvasac, pa sa brašnom zamesiti testo. Ostaviti na toplom 30 minuta, pa ga premesiti i podeliti na dva dela. Razviti pravougaonike.
- Mak preliti vrelim mlekom, dodati šećer i suvo grožđe, izmešati.
- Filovati testo, ravnomerno rasporediti fil po celoj površini i uviti rolate.
- Staviti ih u pleh, podmazan ili obložen papirom za pečenje. Premazati ulupanim žumancetom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Peći 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C.
- Ohlađene rolate posuti prah šećerom. Prijatno!
Komentari