Štrudla sa orasima
Sastojci
- 100 ml mleko
- 100 g jogurta
- 50 g margarina
- 30 g Alfa kvasca
- 5 kašika šećera
- 1/2 kašičice so
- 1 jaje
- 500 g brašna
- 150 g oraha
- 1 vanilin šećer
- 50 ml mleko
- 5 kašika šećera
- 1 žumance
- po potrebi šećer u prahu
Opis
- U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac i ostaviti da odstoji par minuta. U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati. U brašno dodati rastvoren alfa kvasac,šećer,jogurt,omekšali margarin(sobne temperature),jaje i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dok se testo ne udvostruči.
- U šerpu staviti mlevene orahe,dodati 5 kašika šećera,50 ml mleka,1 vanilin šećer i staviti na vatru. Mešati i kad orasi omekšaju skloniti sa vatre. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u oblik pravougaonika,pa premazati nadevom od oraha.
- Urolati i staviti u kalup za hleb obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Žumance razmutiti viljuškom i premazati štrudlu.
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
- Štrudlu izručiti iz kalupa i posuti šećerom u prahu.
- Štrudlu seći,servirati i poslužiti.
Bonus saveti
I diše i miriše.Ako ste ljubitelji štrudli,preporučujem Vam da isprobate ovaj recept.Verujte,nećete se pokajati..Fantastičnog je ukusa i zato je moj omiljeni prolećni recept.
Komentari