Svečana pletena pogača

Sastojci

  • 750 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika meda
  • 1 kocka kvasca
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 375 ml tople vode
  • 1 jaje
  • seme ćurikota i susama
  • 1 jaje za premaz
  • 80 g krem margarina za premaz

Opis

60'
25'
0
  • Prosejati brašno,dodati mu suve sastojke i promešati.Podići kvasac,a onda sipati mokre sastojke u činiju,sipati nadošli kvasac i podlivajući toplom vodom,umesiti elastično testo.Ostaviti ga na toplom da narasta.
  • Odvojiti dve loptice testa,veličine manjeg tanjirića za kafu i rasući koru.Premazati je krem margarinom i smotati u tanji rolat.Iseći sekačem manje komadiće i poređati uz obod tepsije prethodno obloženu pek papirom.Prvi red ređati udesno,a drugi ulevo.
  • Sad odvojiti tri loptice veličine dečje pesnice,rastanjiti svaku u vrpcu,a potom isplesti pletenicu.Položiti je ispod drugog reda rolatića,ali je ne zatvarati u krug.
  • Ostatak testa podeliti na jednu veću loptu i četiri manje.Jednu manju rastanjiti i preći valjkom za mrežu.Malo rastegnuti mrežicu i njome obaviti veću loptu.Krajeve podaviti,i postaviti u sredinu pleha.
  • Preostale tri loptice rastanjiti i premazati krem margarinom dve,složiti jednu na drugu,a treću ne.Malo pritisnuti rukom i sekačem iseći na četiri trougla.Svaki trougao zarezati u sredini.Uzeti vrh svakog trougla i dva puta ga provući kroz zarez,da dobijemo formu cveta.
  • Postaviti četiri cveta,po želji,pored lopte sa mrežicom.Tri neka gledaju prema rolatićima,a četvrti nek blago naleže na loptu.
  • Formiranu pogaču ostaviti da odmara.Ugrejati pećnicu,premazati pogaču umućenim jajetom i posuti susamom i ćurikotom.Peći da fino porumeni.

Bonus saveti

Pogača koju možete spremiti za svečanije prilike...

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter