USKRŠNJE ZEKE

Sastojci

  • * 700 gr brašna
  • * 1 svež kvasac
  • * 300 ml mleka
  • * 160 gr margarina
  • * 1 kašičica šećera
  • * 2 kašičice soli
  • * 2 jaja
  • * zrna bibera za oči

Opis

60'
20'
0
5
  • Pomešati brašno, izmrvljeni kvasac, šećer I so.
  • U sredini brašna napraviti udubljenje I staviti žumanca, otopljeni I prohladjeni margarin.
  • Dodavati postepeno mlako mleko I kašikom sjediniti smesu a posle umesiti glatko testo rukama ili mikserom nastavci za testo.
  • Testo pokriti krpom I ostaviti da stoji 30 minuta.
  • Premesiti testo I podeliti na 10 delova.
  • Rukama praviti male loptice jajastog oblika.
  • Uzeti oštre makaze, umočiti ih u brašno I zaseći na dva mesta da se naprave uši.
  • Štapićem za roštilj napraviti 2 rupice u koje ubaciti biber u zrnu.
  • Zeke prebaciti u tepsiju obloženu peki papirom I ostaviti da stoje 20 minuta.
  • Za to vreme zagrejati rernu na 200"C.
  • Zeke premazati umućenim belancetom I staviti da se peku.
  • Posle 10 minuta smanjiti temperaturu na 180"C I peći ih još 10 minuta.
  • Zeke izvaditi iz rerne I pokriti krpom da se prohlade.

Bonus saveti

Služiti ih uz uskršnji ručak. Posebno su interesantne deci.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam