Uvijena pogača
Sastojci
- Za testo:250 ml mleko
- 20 g Alfa kvasca
- 2 kašičice šećera
- 100 ml ulje
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kašičica soli
- 550 g brašna
- Za premazivanje testa:50 g margarina(ili maslaca)
- Za premazivanje pre pečenja:1 žumance
- 1 kašika mleka
- Za posipanje:po potrebi susam
Opis
- U 100 ml mlakog mleka rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlakog mleka,ulje,nadošli kvasac,jaje,belance,so i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i razviti oklagijom,pa premazati otopljenim margarinom
- Iseći na trake i urolati.
- Staviti u vatrostalnu posudu(ili tepsiju) obloženu pek-papirom i uvijati od unutrašnjeg ka spoljašnjem delu.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Mleko i žumance razmutiti viljuškom,premazati pogaču i posuti susamom
- Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
- Pogaču poslužiti.
Bonus saveti
"Sve što se sa Alfa kvascem sprema,znajte da to mane nem.Pogača je mekana,ukusna,ko još može da odoli-zato je moja porodica voli.Proleće,Uskrs,radost u srcu,osmeh na licu sja-eto razloga da moj omiljeni prolećni recept bude pogača ova.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana,ali jedno sigurno znam-Alfa kvasac je bez mana.Pozdrav svima koliko Vas ima".
Komentari