Kiflice sa makom
Opis
Potrebno je :
375 g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
150 g putera ili margarina isečenog na kockice,
1 jaje,
100 g šećera u prahu,
75 ml mleka,
korica i sok od pola limuna.
Fil od maka:
200 g maka ( samlevenog ),
100 ml mleka,
100 g šećera i
korica od pola limuna.
Priprema:
U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
Brašno,prah šećer i prašak za pecivi prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati koricu,sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo..
Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1 do 2mm debljine.
Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1 do 2cm bez fila.
Iseći na 16 delova i zaviti kiflice.Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.
Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele .
Ostaviti da se ohlade pa ih ili uvaljati u šećer u prahu.
Komentari