Domaći mekan hleb

Opis

Potrebno je:
100 ml mleka
100 ml jogurta
100 ml voda
50 ml ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
25 g Alfa kvasca
oko 600 g brašna
Priprema:
1.Alfa kvasac izmrviti i staviti u mlako mleko.Dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati nadošli alfa kvasac,dodati mlaku vodu,jogurt,ulje,posoliti i postepeno dodavati brašno,te zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti,formirati oblik valjka i staviti u kalup za hleb obložen pek-papirom.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste(oko 30 minuta).
3.Testo zarezati oštrim nožem na nekoliko mesta,premazati vodom i peći u dobro zagrejanoj rernj na 180 stepeni 40 minuta.
4.Pečeni hleb izvaditi iz rerne.
5.Hleb izručiti iz kalupa i uviti u čistu kuhinjsku krpu.Ostaviti da se prohladi.
6.Hleb seći i poslužiti.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam