Domaćicina ređana pita

Objavljeno 28.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

Neophodni sastojci za testo:
300 g mekog brašna
10 g soli
10 g šećera
malo Vrenje kvasca-veličine većeg zrna graška
1,7-2 dl mlake vode

Za premazivanje testa:
po potrebi margarin (oko 50-100 g)

Neophodni sastojci za nadev:
2 kašike ulja
125 g očišćenog belog krompira
125 g očišćene čičoke (slatki krompir)
30 g suvih vrganja
po ukusu: so, biber, origano i ljuta paprika.

Priprema:
Pripremiti pleh prečnika oko 24 cm.
U pripremi testa je, kao što sam već napomenula, vreme vrlo bitan faktor. Ovo testo baš voli da se odmara . Izmešajte brašno i so. U vodi (ako testo stoji do ujutru, koristite 1,7 dl vode, a kado žurite,
koristite 2 dl vode) razmutite kvasac i šećer i umesite glatko testo. Testo će biti tvrdo, ali ne brinite zbog toga. Testo upakujte u kesu i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi do ujutru (što znači oko 8h).
Ujutru ga podelite na 8 delova, napravite jufkice, premažite ih uljem, dobro upakujte kako se testo ne bi sušilo i ostavite na toplom mestu oko pola sata.
Sada razvijte jufke i premazujte ih omekšalim margarinom. (Jufke naizmenično razvijajte oklagijom i razvlačite rukama.)
Spajate, ređajte, jedno na drugo, po 4 testa. Testa spajajte margarinom-količinu margarina odredite sami. Poslednje testo nemojte mazati margarinom.
Testa prekrijte kesom i ostavite da se odmaraju.
Dok se testa odmaraju, napravite nadev:
vrganje operite i prelijte mlakom vodom. To možete uraditi čim napravite jufkice kako bi oni imali dovoljno vremena da apsorbuju potrebnu količinu vode.
Krompir i čičoku izrendajte, a vrganje usitnite, iseckajte, stavite u tiganj, dodajte ulje i dinstajte na nižoj temperaturi oko 5 minuta. Začinite navedenim začinima po ukusu. Ostavite da se nadev prohladi.
Dok se nadev hladi, razvijte testa-jedno malo veće od prečnika pleha oko 26 cm, a drugo malo manje od prečnika pleha.
Pleh obložite papirom za pečenje i stavite testo većeg prečnika. Poravnajte i dodatno ga oblikujte rukom.
Testo treba da bude malo iznad ravni pleha.
Sipajte nadev, rasporedite ga po celoj površini, pa potom stavite drugi deo testa. Gornji deo zasecite
kao na slici, premažite margarinom i pospite po želji-semenkama, paprikom, origanom…
Pitu pećite u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 25 minuta-dok ne porumeni.
Kada ne postite, možete koristiti maslac za premazivanje.

Po receptu Kristine Gašpar

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam