Gluten free slavski kolač

Objavljeno 28.10.2017. od Ana Lović

Opis

Potrebno je:
420g bezglutenskog brašna
140g kukuruznog brašna
pola kockice Alfa kvasca
pola kašike psillyuma
200ml toplog mleka
350ml jogurta sobne temperature
1 puna kašičica soli
1 kašičica šećera (za aktivaciju kvasca)
za ukrase:
gustin, malo gluten free brašna i vode po potrebi
Postupak:
Aktivirati kvasac u malo mlakog mleka uz dodatak šećera. U vanglu staviti bezglutensko brasno, kukuruzno brašno, psillyum i so. Dodati aktiviran kvasac i uz pomoć varjače zamesiti dodajući polako mešavinu mlakog mleka i jogurta. Pokriti i ostaviti na toplom da se udupla.
Premesiti nežno i podeliti na pola.Od prvog dela oblikovati 3 valjka i uplesti pletenicu (malo teže ide jer je testo dosta meko). Staviti je u dublju šerpu uz ivicu. Od drugog dela formirati 4 jufkice i staviti ih u sredinu šerpe. Pokriti i ostaviti 15 min na toplom mestu. Pre pečenja ukrasiti ranije pripremljenim ukrasima.
Peći na 180C oko 35-40 min.
Napomena: psillyum ljuspice se mogu kupiti u zdravoj hrani. To su ustvari biljna vlakna dobijena od indijske bokvice. Testu napravljenom od gluten free brašna daju bolju kompaktnost, a samom hlebu vazdušastost.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam