Lepeza
Opis
Potrebno je:
800g brašno,
1kocka svezeg kvasca,
1 kasika šecera,
2 kasicice soli
2 jaja,
150ml toplog mleka,
200ml kisele pavlake i
100ml ulje.
.
Za dekoraciju:
seme susama za posipanje.
Za premazivanje:100g margarinai
1 žumance.
Priprema:
Rastvorite kvasac u mlakom mleku, dodajte pavlaku,šećer, so, jaja, ulje i sve dobro sjediniti. Dodajte brašno i umesite glatko testo. Ostavite da testo raste jedno pola sata.Radnu površinu posuti brašnom, i izručiti testo Testo iseći ga na trouglove (trouglovi ne moraju svi biti jednaki). Okruglu tepsiju obložite papirom za pečenje i ređajte trouglove, prvi pa 3/4 drugog da preklopi prvi i tako redom dok sve ne poptrošite. Na svaki trougao stavite malo margarina, Pogaču premažite žumancetom i pospite susamom. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite pogaču dok lepo ne porumeni. Pečenu pogaču izvadite iz tepsije i ostavite da se ohladi.