Pekmezlije

Opis

Za testo:
200 ml mleko
20 g Alfa kvasca
100 ml voda
4 kašike šećera
2 jajeta
1 žumance
125 g margarina
1 kesica vanilin šećera
600 g brašna
Za nadev:
po potrebi pekmez
Za posipanje:
po potrebi šećer u prahu.
Priprema:
U mlakoj vodi rastvoriti Alfa kvasac,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti polovinu od ukupne količine brašna,dodati margarin i natrljati između dlanova.Uliti mlako mleka,rastvoren kvasac,dodati jaja,žumance,šećer,vanilin šećer,izmešati i uz postepeno dodavanje ostatka brašna zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
Od nadošlog testa uzimati po malo,formirati lopticu,rastanjiti i po sredini staviti pekmez.
Dobro zatvoriti krajeve i poređati u uljem podmazan pleh.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 20 minuta.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Izvaditi pleh uz rerne,pečeno pecivo prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Dok su još vruće,posuti ih šećerom u prahu.
Pekmezlije servirati i poslužiti.
KOMENTAR:Mekano,ukusno pecivo čiji se predivan miris širi kućom.Slatko pecivo koje rado pripremam svojoj prijateljici sa kojom,uz kaficu,uživam na terasi dok prolećno sunce širi svoje zrake.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Možemo imati i hiljadu prijateljica,ali samo je jedna jedina i prava.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam