Pogača Uskršnji zeka

Objavljeno 21.05.2015. od Mesimo zajedno

Opis

POTREBNO ZA TESTO
250 ml mleka,
1 kockica Alpha kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
700 gr brašna
1 kašika sirća
100 ml ulja
2 jaja
I još treba:
100 g margarina
susam
lan
jaje za premazivanje
4-5 špageta.

PRIPREMA:U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U nadošlo mleko sipamo ulje, dodamo
so, sirće, 2 jajeta i promešamo. Brašnom zamesimo testo. Pokrijemo čistom krpom i ostavimo 30 minuta da testo nadođe.
Nadošlo testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela. Jedan deo testa podelimo na pet loptica.
Razvučemo prvu lopticu na 17-18 cm i premažemo sa margarinom. Razvučemo drugu, premažemo sa margarinom i prebacimo preko prve. Tako uradimo i sa trećom, koju stavljamo preko druge. Umutimo jaje i premažemo treću. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od predhodnih. Izvadimo sa manjom čašom rupe za oči, zatim testo prebacimo preko trećeg testa i višak podvučemo ispod. Napravljenu glavu prebacimo u pleh obložen papirom za pečenje. Premažemo sa umućenim jajetom. Krugove koje smo izvadili, na jednom kraju malo pritisnemo i stavimo ispod rupa za oči, a na mestu gde će kasnije ići brkovi. Petu lopticu ostavimo na stranu.Drugu polovinu testa takođe podelimo na pet delova. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažemo margarinom. Razvučemo i drugi deo, premažemo margarinom i stavimo preko
prvog dela. Isto uradimo sa trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvučemo u duguljastu formu,zatim urolamo testo.
Tako urolano testo podelimo na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnemo. Premažemo oba dela sa
umućenim jajetom. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog takođe razvučemo u dugulastu formu i u sredini nožem isečemo uži elipsasti oblik.Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo.

Uši namestimo uz glavu. Zasečemo sa nožem srednji deo na ušima. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napravimo nos i zube. Stavimo seme lana ili nemlevenog maka za oči, a ostalo sve pospemo susamom. Tri špagete premažemo sa umućenim jajetom i stavimo u pleh pored pogače.
Stavimo pogaču da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa aluminijumskom folijom pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Skloniti foliju i peći još 2-3 minuta.
Špagete podelimo na pola i u prohlađenu pogaču zabodemo na mestu brkova.

Prema receptu Bojane Đurović

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam